Kis atlasz sorozat a Naprendszerről

bercziszaniszlo

Szerkeszti: Bérczi Szaniszló

Az ELTE TTK Fizikai Intézetében, az Általános Fizika Tanszéken működik a Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató Csoport. Ennek tanár, mérnök, kutató, doktorandusz és egyetemi hallgató tagjai vesznek részt a Kis atlasz a Naprendszerről sorozat munkáiban.

szani3

Az első a Holdkőzetek, Meteoritek anyagvizsgálataiba nyújt betekintést.

szani5

A második kis atlasza hozza a legmeglepőbb témát: hogyan készítettük el a Hunveyor egyetemi kísérleti gyakorló űrszondát. Az atlasz címe: Planetáris felszínek vizsgálata a SURVEYOR alapján megépített HUNVEYOR kísérleti gyakorló űrszondával.

atlasz_bolygotestek

A harmadik kis atlaszban, a Bolygótestek atlasza című munkánkban a Naprendszer nagyobb égitesteinek űrszondákról megfigyelhető felszínét tanulmányozzuk.

bolygolegkorok

A negyedikben, a  Bolygólégkörök atlaszában a Naprendszer légkörrel rendelkező égitesteit tanulmányozzuk.

kurgeo-elo

Ötödik atlaszunk címe: Űrkutatás és geometria.

atlasz_mikrokornyezetek

A hatodik kis atlasz a Bolygófelszíni mikrokörnyezetek atlasza. A Holdra, a Marsra, a Vénuszra (sőt azóta már a Titánra is) érkezett robotok: sziklasivatagokat találtak ott. A helyben maradt űrszondák szemével (kamerájával) látunk, kinyújtott karjával (robotkar) mérünk és talajt vizsgálunk. A fedélzeti műszerekkel a valódi űrszondák mérik a környezet jellemzőit, itt mi kémiai, meteorológiai, elektrosztatikai mérések elvét és fölépítését ismerhetjük meg.

atlasz_barangolasok

A hetedik kis atlasz a Bolygófelszíni barangolásokról szól.

k08-nr-kemia

A nyolcadik kis atlasz címe: Űrkutatás és kémia, melyben mind a négy halmazállapot kémiájának világában kirándulást teszünk, de a földi kémiát (planetáris) összehasonlító kémiává tesszük. (Elsősorban a Mars bolygót vizsgáljuk.)

k09-ang-analog-a

A kilencedik kis atlasz címe: Planetáris kutatások analógiákkal és szimulációkkal, melyben anyagok, tájformák, folyamatok és más jelenségek földi analógiáit állítjuk párba a bolygókon, főleg a Marson és a Holdon megismert jelenségvilággal. A szimulációs kísérletekre a Hunveyor-Husar gyakolró űrszonda modell rendszer iskolarobotjaival kerül sor.

k10-hunv-hus

A tizedik kis atlasz címe: Fejlesztések a HUNVEYOR-HUSAR űrszonda modelleken. Bemutatjuk az új Hunveyor építések főbb blokkjait, vázát, elektronikai rendszerét, és sok érdekes, az előzőeken nem lévő kísérleti berendezést, valamint a Husar robotokon épített megoldásokat. Új nézőpontból is bemutatjuk a Hunveyor-Husar modellek használatát a különféle oktatási területeken is, az égitestek felszínét tanulmányozó földi analóg terepeken (például Mars-analóg tájakon).

atlasz_kozetszovetek

A tizenegyedik atlasz a Naprendszer kőzetszöveteit mutatja be: holdkőzetek, marskőzetek és földi kőzetek vékonycsiszolatai segítségével.

atlasz_urtkutatas

A tizenkettedik kis atlasz címe: Űrkutatás és technológia, melyben anyagok áramlásait foglaljuk össze technológiákban, emberben, lakóházban és űrállomáson.

atlasz_folyadekok

A tizenharmadik atlasz a Naprendszer folyadékszféráiról szól. Ez az atlasz már csak online jelent meg (a többiek nyomtatásban is)

atlasz_becsapodasok

Kis Enciklopédia sorozatunk első része a becsapódásokról szól.

Kis atlasz a Naprendszerről sorozatunk megjelentetését a 12. részig Magyar Űrkutatási Irodánál elnyert 2001, 2002, 2003, 2004, 2005 és 2006 évi pályázataink tették eddig lehetővé. A 13. résznél megszűnt a támogatás.

Ebből a sorozatból nőtt ki az Encyclopedia of Planetary Landforms című háromkötetes kiadvány, mely 2012-2015 között készült.

A sorozatról erdeklődni lehet, illetve a csak nyomtatásban megjelent kötetek beszerezhetőek Bérczi Szaniszlónál a bercziszani@ludens.elte.hu e-mail címen, vagy az 1-372-2986 telefonszámon. (Bérczi Szaniszló, ELTE TTK Fizikai Intézet, Általános Fizika Tanszék, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a.)

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑